Tautodailininko Osvaldo Žvirblio paroda ,,Su šiaudu delnuos saulę nešuos “

 

Gimiau 1967 m. Vilniuje, bet likimas neleido augti su tėvais. Vaikystė prabėgo kūdikių namuose ir 1-uose vaikų namuose Žolyno gatvėje. Sukakus mokykliniam amžiui pradėjau mokytis mokykloje – internate Nr.4.

1986 m. sukakus 18 metų ją baigiau ir buvau pašauktas tarnauti Tarybinėje armijoje Baltarusijos respublikoje.

1988 metais tarnybą baigiau ir pavasarį grįžau į gimtąjį Vilnių.

Dar besimokant mokykloje-internate pradėjau savo kūrybinę veiklą. Pirmi kūriniai buvo – Gedimino pilis, Trakų pilis, žvejas stumiantis valtį į jūrą, įvairūs gėlių vaizdai. Jau mokykloje gaminau pasveikinimų atvirutes su įvairiais liaudies ornamentais ir su klasiokais sveikindavome auklėtojus bei mokytojus jubiliejų proga. Tada pirmą kartą į mane kreipėsi Geležinkeliečių profesinės technikos mokyklos dramos būrelio vadovas, kad pagaminčiau iš šiaudų sodą jų spektakliui. Atsikalbinėjau, tačiau taip prašė, kad pagalvojau, o kodėl gi nepabandžius. Padariau ir užsidirbau 35 rublius.

Po kariuomenės ėmiau labiau kurti įvairius ornamentinius vaizdinius. Sekėsi vis geriau ir geriau. Tada pagalvojau kodėl nepabandyti padaryti paveikslą „Aušros vartai“ – ir pavyko. Šių darbų yra daug užsienyje. Taip ir kuriu. Piešiu vaizdą, tada detales atskirai pjaustau, apklijuoju šiaudais. Vėl karpau, pjaustau. Tada dėlioju ant drobės, matuoju, svarstau, suklijuoju. Sukurtus darbus eksponavau 2014.02.13 vykusioje personalinėje parodoje Vilniaus m. Psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriuje.

2015 m. rugpjūčio mėnesio 24-26 dienomis dalyvavau respublikiniame neįgaliųjų meno plenere Palangoje. Plenero metu sukūriau šešis kūrinius. Jais padėkojau plenero organizatoriams už suteiktą galimybę parodyti savo kūrybą ten susirinkusiems menininkams.

2016 metų rugsėjį dalyvavau meno mugėje ,,Tau Vilniau“. Per mugę sukurtus paveikslus iš karto įsigijo meno mėgėjai.

Nuo 2014 metų savanoriavau Vilniaus m. Psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriuje, o nuo 2016 metų kovo, jau ir dirbu kaip užimtumo terapeutas. Čia, kartu su pacientais, kuriame paveikslėlius iš šiaudų, darome atvirutes ir dėžutes iš spalvoto popieriaus, kartono – ne tik kuriame, bet ir stengėmės susikaupti, darbą atlikti iki galo ir kruopščiai.

2016 metais tapau Vilniaus miesto Tautodailininkų bendrijos nariu, o tų pačių metų lapkritį eksponavau 5 darbus 50 – oje Tautodailininkų sąjungos parodoje ,,Auksinis vainikas“, kuri vyko Nalšios muziejuje Švenčionių mieste.

Nuo 2015 metų gaminu paveikslus-apdovanojimus Respublikinės neįgaliųjų dainų šventės ,,Uždainuokime kartu“  laureatams.

Daugumą darbų yra įsigiję privatūs asmenys, tačiau keletas jų puošia Vilniaus m. Psichikos sveikatos centro interjerus.

Labai džiaugiuosi, kad aplankėte mano antrąją personalinę parodą!

Osvaldas Žvirblis

© LIETUVOS MEDICINOS BIBLIOTEKA. 1998-2024. Visos teisės saugomos.
Svajonių įgyvendinimas: IT DREAMS